Participatief ondernemen zit in de lift

Bijna 90% van de werkgevers betrekt hun medewerkers actief bij de werking van het bedrijf. Zo blijkt uit een enquête (*) bij meer dan 300 werkgevers. Meer inspraak geven leidt volgens deze werkgevers tot een hogere motivatie, tevredenheid en retentie. Dit kan tellen in tijden van een nijpend gebrek aan arbeidskrachten!

Hoewel de werkgevers dus positief staan tegenover participatief ondernemen, communiceren ze toch niet altijd voldoende transparant. Zowat 20% van de ondervraagde bedrijven houdt de medewerkers niet of onvoldoende op de hoogte van tussentijdse bedrijfsresultaten. Geert Janssens, hoofdeconoom van Etion benadrukt nochtans het belang van een constructieve wisselwerking tussen medeweker en onderneming: de medewerkers moeten zich een idee kunnen vormen van hun eigen bijdrage tot het resultaat.

In de bevraging werd niet tegelijk gepeild naar de visie en ervaring van de medewerker zelf om wie het draait: op die manier blijft dit een eenzijdig verhaal, waarbij we enkel de positieve ‘klok’ van de werkgever horen. De Audit duurzaam mensbeleid van CERM-HR laat wel toe om verschilscores te genereren over deze thema’s.

(*) Gezamenlijke bevraging van ETION en hr-dienstenbedrijf ACERTA in maart 2019

Bronnen: Acerta, HR Square

Background vector created by freepik – www.freepik.com

Dit vind je misschien ook leuk...