Beter samenwerken met je collega’s: 8 tips

Goed kunnen samenwerken met je collega’s is een van de belangrijkste factoren die bepaalt of je met plezier gaat werken.

1. Leer de mens achter je collega kennen

Als je de moeite neemt om de mens achter je collega te leren kennen, is het makkelijker om je met hem of haar te verbinden.

2. Samen eten

In plaats van je boterhammen snel achter je bureau op te peuzelen, kan je je collega(‘s) uitnodigen om samen een break te nemen. In een gemoedelijke sfeer komen de tongen sneller los en kan je ook makkelijk praten over zaken buiten het werk.

3. Focus op het positieve

Als je niet direct een aanknopingspunt hebt met je collega(‘s), of het klikt echt niet, kijk dan niet enkel naar het negatieve van die persoon. Hij of zij heeft ongetwijfeld ook kwaliteiten, zelfs al zijn het er maar enkele …

4. Zorg voor open communicatie

Open communicatie en kunnen zeggen wat je wil, zonder bang te zijn om je job te verliezen of buiten het team te vallen, is onontbeerlijk. Als elk teamlid zichzelf mag zijn, dan zal je merken dat de samenwerking veel soepeler verloopt.

5. Laat iedereen in z’n waarde en oordeel niet

Niet oordelen betekent dat die ander er gewoon mag zijn, met al z’n mooie en minder mooie kanten. Je zal merken dat door niet te oordelen, je ook minder zal oordelen over jezelf, waardoor er meer ruimte komt voor jezelf.

6. Geniet van de verschillen

Elk team bestaat uit individuen. En ieder mens is uniek en ieder mens draagt op zijn manier een steentje bij. Geniet daarom van de verschillen, maar focus daar niet op. Kijk vooral naar de overeenkomsten. Je zal er verbaasd over zijn hoeveel dingen jij en je collega(’s) gemeen hebben.

7. Communiceer met ‘ik’-boodschappen

Hierdoor voorkom je dat er conflicten ontstaan, geef je duidelijk aan wat jouw behoeften zijn en leer je vooral voor jezelf te spreken. Veel conflicten ontstaan doordat je voor anderen dingen gaat invullen, of je behoeften niet duidelijk (durft) (te) uit(en).

8. Neem zelf initiatief

Neem zelf het initiatief om de band met je collega te verbeteren of de samenwerking te optimaliseren. Wacht niet tot je collega zelf de eerste stap zet. Als jij je openstelt naar je collega(‘s), krijg je normaal ook iets terug.

Bron: Jobat

Dit vind je misschien ook leuk...