Burn-out is de nieuwe rugpijn: wel arbeidsgerelateerd, geen beroepsziekte

Burn-out is geen beroepsziekte en zeker geen arbeidsongeval… maar wel een arbeidsgerelateerde ziekte

Het Fonds voor beroepsziekten erkent ook arbeidsgerelateerde ziekten: “Arbeidsgerelateerde ziekten zijn geen beroepsziekten. Het gaat om ziekten waarbij de blootstelling aan een bepaald risico groter is dan die waaraan de bevolking over het algemeen onderhevig is. Het is niet nodig dat de invloed van het werk de hoofdoorzaak is van de ziekte.” Het werk is dus een belangrijke oorzaak, maar niet de enige.

Als een burn-out het gevolg is van een langdurig onevenwicht tussen wat het werk vraagt en wat de werknemer aankan, kunnen we niet van een plotselinge gebeurtenis spreken (arbeidsongeval), en ook niet van het werk als enige oorzaak (beroepsziekte). Het werk is wel een belangrijke, maar niet de hoofdoorzaak (arbeidsgerelateerde ziekte).

De draagkracht van het individu speelt een minstens even belangrijke rol als de werksituatie. Ook werkgevers delen de mening van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer bij het ontstaan van een burn-out. En zelfs de werksituatie heeft de werkgever niet volledig in de hand, door externe factoren waarop bedrijven niet altijd vat hebben. De erkenning van burn-out als arbeidsgerelateerde ziekte sinds 1 januari 2016 is dus correct.

Bron: De Morgen

Dit vind je misschien ook leuk...