Werkomgeving matcht niet met ons brein en duurzame inzetbaarheid

Veel werkomgevingen zijn slecht voor de concentratie en productiviteit van medewerkers, omdat ze onvoldoende aansluiten bij de werking van het menselijk brein. Gedurende de dag volgt onze aandachtscurve een natuurlijk ritme en daar wordt bij de inrichting van de werkplekken nog nauwelijks rekening mee gehouden.

Dit komt naar voren in een wereldwijd onderzoek, waarin naast eigen onderzoek naar het gedrag van kenniswerkers gebruik is gemaakt van neurowetenschappelijk en cognitief onderzoek. “Iemand die in een open kantoor aan een concentratietaak werkt, wordt gemiddeld om de elf minuten onderbroken of afgeleid en dan kost het de nodige tijd om weer helemaal in de taak te komen waar hij mee bezig was. Afleiding en het onvermogen om je te kunnen concentreren hebben een negatieve invloed op de productiviteit, de betrokkenheid, het welzijn en de algehele prestaties binnen organisaties.”

Multi-tasking en productiviteitsverlies

Een gebrek aan concentratie en focus is een wijdverbreid fenomeen onder kenniswerkers, met name omdat ze te beperkt toegang hebben tot werkplekken die aansluiten bij hun gemoedstoestand en de manier waarop de hersenen functioneren. Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat multi-tasking alleen maar leidt tot minder productiviteit en slechtere resultaten.

De werkomgeving kan een positieve rol spelen door keuzes te maken bij de inrichting die aansluiten bij de manier waarop ons brein functioneert. “Een goede werkomgeving omvat werkplekken voor concentratie, ontspanning, samenwerking, inspiratie en rust. De werkomgeving en het brein komen zo op een natuurlijke manier samen, waardoor we uiteindelijk beter kunnen denken.”

Bron: HR Praktijk

Dit vind je misschien ook leuk...