Bore-out: verveel je niet ziek op het werk

Als je te veel werk hebt, zou je wel eens een burn-out kunnen oplopen. Maar als je te weinig om handen hebt of onvoldoende geprikkeld of uitgedaagd wordt door je job, loop je kans op een bore-out. Oftewel: je wordt ziek van verveling.

Van slaap- tot concentratieproblemen

De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met die van een burn-out. Verveling zorgt voor evenveel stress als te hoge werkdruk. Die stress leidt tot slaapproblemen, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Als je aan een bore-out lijdt, krijg je ook concentratieproblemen, je piekert veel, bent lichtgeraakt en voelt een grote innerlijke onrust.

Paradoxaal genoeg ga je met een bore-out meer uren kloppen. Het vreet aan je zelfvertrouwen dat je te weinig werkt hebt en dus ga je doen alsof je het druk hebt en je taken langzamer uitvoeren.

Nog enkele tips

Vraag meer werk
Zit je echt met je vingers te draaien? Vraag dan gewoon of er wat meer werk jouw richting kan uitkomen.

Pas je werk aan
Belangrijk is dat je werk je interesseert. Heb je het gevoel dat wat je doet niet zinvol is? Bespreek met je baas of je taken niet kunnen worden aangepast.

Perfectioneer je
Ben je te snel klaar met je werk? Probeer het grondiger te doen. Streef naar perfectie.

School je bij
Blijf niet bij de pakken zitten. Breid je kennis uit. Op lange termijn krijg je misschien opslag of maak je promotie.

Daag jezelf uit
Neem geen genoegen met de sleur van alledag en stel voor jezelf elke maand een uitdagende doelstelling.  Zorg er wel voor dat die doelstelling haalbaar is, anders loopt ze alleen maar op een teleurstelling uit.

Bron: Vacature

Dit vind je misschien ook leuk...