Meer genderneutraliteit in vacatures van federale overheid: M/V wordt M/V/X

Bij vacatures voor federale overheidsdiensten wordt voortaan het traditionele M/V uitgebreid tot M/V/X. Dat hebben staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs en minister voor Ambtenarenzaken Steven Vandeput beslist. De federale overheid wil daarmee het belang van genderneutraliteit benadrukken.

‘De keuze om ‘X’ toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie’

De X biedt een alternatief voor mensendie zich niet kunnen terugvinden in de M of de V. “Er is nadrukkelijk gekozen om ‘X’ toe te voegen en niet om ‘M/V’ weg te laten”, legt minister Vandeput uit. “De ‘M/V’ weglaten zou enkel een verschuiving zijn van het probleem want in de sollicitatieprocedure en bij aanwerving moet een kandidaat hoe dan ook een geslacht invullen. De keuze om ‘X’ toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie.”

“We willen ook ‘genderblindheid’ vermijden”, voegt Elke Sleurs daar nog aan toe. “We moeten af van de stereotypering waarbij men bij bepaalde jobs meteen van de foute veronderstelling uitgaat dat ze vooral voor mannen ofwel vrouwen bestemd zouden zijn. Door de ‘X’ toe te voegen worden alle kandidaten, ongeacht gender of geaardheid, aangesproken want iedereen is welkom bij de federale overheidsdiensten.”

Eerder dit jaar keurde ook de Raad van Europa al een richtlijn goed die stelt dat transgenders – personen van wie de genderidentiteit en/of de genderexpressie niet overeenkomt met het geboortegeslacht – de keuze moeten hebben om zich zelf te omschrijven als man (M), vrouw (V) of als X. Het Europese mensenrechtenorgaan wilde hiermee een voorbeeld stellen en vraagt om een einde te maken aan alle discriminerende wetgeving die de rechten van transgenders beperkt.

Bron: Knack

Dit vind je misschien ook leuk...