Leeftijdsgebonden loon vaak goed voor productiviteit

De vergrijzing, een cruciale demografische ontwikkeling, heeft ook een diepgaande invloed op de leeftijdsverdeling binnen bedrijven. Uit een doctoraatsonderzoek (UAntwerpen) blijkt nu dat een leeftijdsgebonden loon vaak goed is voor de productiviteit van ondernemingen. Het is bovendien ook positief voor de organisatie als de werknemers erg gevarieerde leeftijden hebben. Het onderzoek toonde aan dat organisaties met een grote variatie aan leeftijden doorgaans de meest productieve organisaties zijn. “In dergelijke bedrijven kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de kennis en verschillende ervaringen zonder dat grote waardenconflicten de samenwerking tussen jong en oud verstoren”.

Een toenemende leeftijdsdiversiteit kan ook slecht nieuws betekenen, wanneer de grote mix niet enkel kennis en ervaringen samenbrengt, maar ook verschillende waarden, die kunnen botsen en zo de harmonie op de werkvloer kunnen verstoren.

 

“Door de koppeling van leeftijd en loon af te schaffen, zullen dus ook belangrijke productiviteitsvoordelen verloren gaan. Bovendien blijkt het gebruik van prestatielonen niet voor alle organisaties een goed alternatief te zijn om de arbeidsproductiviteit te verhogen”

Bron: Knack

Dit vind je misschien ook leuk...