Zweden switcht naar werkdag van 6 uren

Om voor hun meewerkers een beter evenwicht te krijgen tussen werk en privéleven, zetten steeds meer bedrijven in Zweden de stap naar werkdagen van zes uur in plaats van de ‘gewone’ acht uur. En hopen er zo ook zelf beter van te worden.

Een hogere productiviteit en gelukkigere mensen. Dat is de ultieme doelstelling van deze ommezwaai. Acht uur per dag gefocust blijven op je job, dat is te lang. Om de dag door te komen, lassen we pauzes in, mixen werk- en privézaken etc. Door de werktijd te verkorten willen de bedrijven de focus bij hun mensen verhogen. Sociale media en privételefoontjes worden zoveel mogelijk gebannen, vergaderingen tot een minimum beperkt. Tegelijkertijd houden mensen nog voldoende energie over om na hun werkdag van hun privéleven te genieten. Resultaat: gelukkigere medewerkers, een lager verloop, een flink hogere winst en een hogere aantrekkingskracht bij aanwervingen.

Zijn werkdagen van 6u dan beter dan de algemeen verbreidde werkdagen van 8u?

Een studie van de University College London, gebaseerd op de analyse van 25 onderzoeken naar de gezondheid van meer dan 600.000 mensen in de VS, Europa en Australië voor meer dan 8,5 jaar, bevestigt: mensen die 55 uur per week werken hebben 33% meer kans op een beroerte dan mensen die 35-40 uur per week aan de slag zijn. Ook de kans op hartziekten ligt 13% hoger. Een andere studie concludeerde dat mensen die 49u per week werken mentaal minder gezond zijn.

Bron: Wiskeys: keys to the future of work

Dit vind je misschien ook leuk...