Arbeidsgeschikt blijven voor 50+

In vijf jaar tijd is het aantal langdurig arbeidsongeschikte 50-plussers met 20 procent gestegen. Het lijkt een alternatief te worden voor brugpensioen, zo stipt Unizo-topman Karel Van Eetvelt aan in een interview met De Standaard. (…) De Unizo-topman erkent dat er ook een probleem is aan de werkgeverskant. ‘Er is nu te weinig aandacht voor aangepaste jobs. En een derde maatregel, eigenlijk een evergreen, is dat we zorg moeten dragen voor permanente vorming en bijscholing.’ (De Standaard van 14 aug 2013)

Rugchirurg Van de Kelft stelt dat: ‘het aantal invaliden de helft lager zou kunnen liggen als er grondig gecontroleerd wordt.’ Als rugchirurg erkent hij dat ook depressies gemakkelijk te misbruiken zijn (De Standaard van 16 aug 2013).

Weerom in de Standaard (19 aug 2013) linkt Luk Dewulf deze discussie aan het onderschatte probleem van burn-out. Lees hier het volledige artikel: Ook de besten krijgen een burn-out

In termen van duurzaam HR en duurzame inzetbaarheid is het inderdaad een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer. Profiteren van de sociale zekerheid moet ingedijkt worden, maar tegelijk draagt ook de werkgever hierin een grote verantwoordelijkheid. Het kan beter!

Dit vind je misschien ook leuk...