Talentontwikkeling: 4 onmisbare succesfactoren

Er zijn organisaties die talentontwikkeling ‘anders’ aanpakken, zegt Edwin Brink, consultant en trainer bij Qidos (NL). Maar wat is ‘anders’?

1. Ontwikkeling is onderdeel van de strategie

Werkgevers die talentontwikkeling een wezenlijk deel van de organisatie maken en het vastleggen in de strategie, zijn er vaak ook succesvol. Zij koppelen de ontwikkeling van medewerkers aan echte actie. De organisatie gaat een bepaalde kant op, dus de medewerkers moeten dat kunnen. Zo wordt leren een natuurlijke strategie.

2. Medewerkers krijgen ruimte voor reflectie

Ontwikkeling wordt succesvol wanneer medewerkers de tijd en de ruimte krijgen voor reflectie. Om even uit de waan van de dag te kunnen stappen. Reflecterend vermogen is cruciaal om jezelf effectief aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het levert alerte en zelfbewuste medewerkers op die voortdurend bezig zijn met de toegevoegde waarde die zij leveren aan de organisatie en haar klanten.

3. Leren gebeurt dichtbij in teams

Leren gebeurt niet één op één: het gebeurt niet op de traditionele manier in een cursuszaaltje buiten de organisatie met een coach erbij, maar zodanig dat de werkcontext van de medewerkers meegenomen wordt. Een heel team of een hele afdeling werkt bijvoorbeeld samen aan een case. Zo wordt het geleerde meteen geborgd in de praktijk. Medewerkers hebben dagelijks te maken met die groepsdynamiek. Die neem je zo mee in het leerproces.

4. Ontwikkeling is goed gestructureerd

Veel medewerkers vinden enige structuur en herhaling belangrijk. Eerst een groepsbijeenkomst, dan een opdracht, dan coaching. Mensen hebben een bepaalde structuur nodig, een stok achter de deur. Op die manier wordt de ontwikkeling blijvend gestimuleerd. Mensen houden elkaar gedurende het traject scherp op concrete ontwikkelstappen. Het mag niet vrijblijvend zijn.

Bron: Pw De Gids

Dit vind je misschien ook leuk...